Handbok till www.jarrolf.se

Per Erik Strandberg, per@jarrolf.se

1  En sammanfattad sammanfattning

Detta dokument beskriver hur man gör för att eposta med en adress som slutar på @jarrolf.se, skapa en hemsida på www.jarrolf.se, och hur man underhåller sin Jarrolf-sida.

Innehåll2  Kort om...


2.1  ... denna guide

Denna handbok har familjen Jarrolf som målgrupp. Eller snarare den del av familjen Jarrolf som vill ha en hemsida under jarrolf.se och som dessutom vill jobba lite med sidan och hålla den levande.


2.2  ... varför jag skriver denna guide.

Jag har efter knappt en månads jobb mer jarrolf.se märkt att jag får upprepa mig i mina mail till er. Jag berättar om flera gånger om hur man kommer åt sin epost till exempel.

För att jag inte ska glömma bort något eller tappa tålamodet och säga att saker som inte är självklara är självklara försöker jag samla allt på ett ställe så att det är lätt för dig att komma igång med användandet av din Jarrolf-sida.

Dessutom måste jag träna på att skriva saker på svenska, det blir lite brist på det på jobbet. (Och så får jag träna lite på att använda LaTeX ihop med HeVeA.


2.3  ... författaren

Jag som skriver denna handbok heter Per Erik Strandberg. Jag äger och sköter jarrolf.se - och jag vill såklart att så många som möjligt av mina kusiner (med mera) ska kunna ha en hemsida och en epostadress. Det blir liksom lite svårt att hålla kontakten med folk av någon konstig anledning och jag hoppas att detta ska öka kontaktytorna oss emellan.

Sedan ett par år är jag civilingenjör och matematiker och har jobbat med hemsidor och i omkring 10 år. Utöver min hobby att vara webmaster, fästman och lillhusse har jag bestämt mig för att bli naturfotograf också. I samband med att jag köpte jarrolf.se köpte jag även domänen kåda.se (eller xn–kda-ula.se som den heter i webbläsare som inte pratar internetiska ordentligt). På www.kåda.se lade jag ut mer än fem hundra "naturbilder" den första månaden. Fler kommer eftersom jag tar bilder. (Tips på fina motiv mottages tacksamt.)

2.4  ... kostnader för jarrolf.se

Jag köpte domänen på våren 2006 för 150 kronor, varav 120 kronor är hyra för första året. Just nu ligger jarrolf.se på hårddisk som jag hyr plats på av ett svenskt företag som heter Scorpiondata.

Hos Scorpiondata har jag även två andra domäner och min totala kostnad för de tre domänerna och hårddiskutrymmet ligger strax under en tusenlapp om året. Med det sagt vill jag göra det klart för alla och en var att jag inte köpt jarrolf.se för att bli rik och tjäna pengar genom att lura mina kusiner på pengar.

Jag vill helt enkelt inte ha några pengar för att starta upp en sida under jarrolf.se åt dig. Inte ens en tjuga till lite godis. Däremot får du, om jag nu startar upp en sida åt dig, gärna bjuda på lunch eller en light-läsk om vi skulle stöta ihop på stan någon gång. Dessutom, om du ska slänga en gammal solpanel eller bil som fortfarande fungerar får du gärna fråga om jag vill ha den innan du kastar den.


2.5  ... oss som användare

Målet är att denna manual ska kunna vara lagom till alla, oavsett om du brukar stoppa in skivor i dator upp-och-ned eller om du tycker att det wygiwyg är framtidens melodi så ska manualen kunna förklara det du behöver för att komma igång.

Jag tänker mig följande inklassning av oss användare
Nybörjare
Nybörjare är du om du ofta stoppar in skivor upp-och-ner i datorn, eller om du är rädd att något ska gå sönder när du försöker. En nybörjare är även den som inte har tillräckligt tålamod.
Användare
Användare är du om du har lite koll hur en dator fungerar. Du vet på rak arm skillnader mellan en fil, en mapp och en hårddisk. Dessutom klara du av att använda en himla många fina program.
Avancerad användare
En avancerad användare vet ungefär vad hypertext är och har troligen lite erfarenhet av att göra hemsidor. En avancerad användare har bra koll på hur olika former av mjukvara fungerar, och har inga större problem med engelska instruktioner.
L337
En L337 har gjort eller underhållit ett par hemsidor med både vanlig hypertext och kanske även en del skript. Troligen är en L337 misstänksam mot allt som heter Microsoft och föredrar Jolt-cola om han får välja.
På vissa ställen skriver jag till exempel för avancerade användare. Känner du dig som en avancerad användare eller om du är nyfiken kan du läsa den instruktionen - annars går det nog lika bra att strunta i den.


3  Starta upp ett konto hos jarrolf.se


3.1  Hur startar man ett konto?

För att få ett konto under jarrolf.se ställer jag som krav att du på något sätt tillhör familjen Jarrolf. Till exempel genom att du heter eller har hetat Jarrolf, eller har en förälder eller mor- eller farförälder som heter eller har hetat Jarrolf. In-gifta, in-samboade eller in-och-ut-gifta till en som tillhör familjen Jarrolf räknas också med. Det går även bra att starta konton i sitt husdjurs namn.

Om du vill ha ett konto hos jarrolf.se kan du skicka ett mail till mig och be om ett lite snällt så fixar jag det. Det kan ta upp till en dag för ett konto att bli aktivt och dessutom så läser kanske inte ditt mail på en gång så räkna med att det tar ett par dagar.

När jag har startat ett konto åt dig kommer du få...
Användarnamn
Ditt användarnamn är till exempel förnamn+efternamn, eller om du har ett ovanligt förnamn, (som Sippi till exempel) bara ditt förnamn. Även konstiga varianter kan förekomma, men jag försöker ge alla användare "normala" namn och inga konstigheter.
Lösenord
Ditt lösenord behövs för att logga in och läsa din epost och för att komma åt att ändra din sida. Av säkerhetsskäl skriver jag aldrig ditt lösenord i klartext i ett mail (ha gärna för vana att inte göra det själv heller så blir det svårare för hackare att komma åt din sida och din epost). I mailet jag skickar till dig försöker jag med ord berätta för dig vad lösenordet är. Exempel: om du har kaf2359 som lösenord kanske jag skriver "de tre första bokstäverna i ordet kaffe följt av klockslaget en minut i midnatt".
Epostadress
Din epostadress försöker jag göra kort och snygg, till exempel per@jarrolf.se.
Underdomän
En underdomän är det som blir till exempel www.dinsida.jarrolf.se . Jag försöker använda samma namn som du har som epostadress så att det blir enhetligt och lätt att komma ihåg.
Diskutrymme
Som startinställning får du 5 MB diskutrymme). Detta räcker gott och väl till ett basbehov om man tänker på att inte lägga ut för stora bilder. (Du kan få in hela gamla och nya testamentet i rå text om du är road av det och ändå ha 0.6 MB kvar.) Är det så att du använder din www.minsida.jarrolf.se till något trevligt och behöver mer plats borde jag kunna fixa en hel del. Behöver du väldigt mycket mer plats kan vi hjälpas åt att betala för hårddiskutrymmet. Vad som händer om man överskrider gränsen för sitt diskutrymme vet jag inte - troligen raderas de filer som lagts till senast eller så får man inte skriva dit över huvud taget.

3.1.1  Om jag glömmer bort mitt lösenord?

Om du tappar bort ditt lösenord och vi båda har raderat mailet där lösenordet stod är det enda jag kan göra att radera ditt konto och starta om ett nytt med samma namn. Alla filer och all mail försvinner på kuppen.

Ett tips är att göra backuper på viktiga filer du har ute på internet på ett systematiskt sätt och skriva ut viktiga mail rent fysiskt. Det går även att ladda hem mail till din hårddisk.

3.1.2  En parentes

Det är kanske inte självklart, men användarnamn, epostadress och underdomän är tre olika saker. Till exempel skulle du kunna ha per9000 som användarnamn, l33th4xx0r@jarrolf.se som epostadress och www.per.jarrolf.se som hemsida. Däremot försöker jag se till att du har samma namn i alla tre fallen. (Dessutom kan man i teori ha flera epostadresser och underdomäner kopplat till ett användarnamn.)


3.1.3  En parentes till

Under perioden 2005-2006 betalade jag strax över en tusenlapp för en domän med 5 MB tillhörande diskutrymme. Att jag betalar mindre nu beror på att jag hittade ett väldigt bra webbhotell och att det är en extrem inflation på hårddiskutrymme.


3.1.4  För dig med L337-kunskaper

Tyvärr krävs det oproportionellt mycket datakunskap för att kunna byta lösenord till ditt konto.

Det enda sättet är att ssh'a in på ditt konto via shell.scorpionshops.com och köra kommandot passwd. Om du inte kör Linux kan ett tips kan vara att tanka hem cygwin eller Putty för att kunna ssh'a på ett vettigt sätt, kör man passwd för support.

Dessutom tar det ett tag innan ändringen av lösenordet slår igenom.


3.2  Hur kollar jag min epost?


3.2.1  Nybörjare eller Användare

Om du är nybörjare eller vanlig användare skulle jag rekommendera att läsa din mail via internet på sidan http://www.scorpiondata.com/uebimiau/ som har ett system för webbepost. Du loggar helt enkelt in och läser och svarar på mail via din webbläsare.

webmail

Viktigt: När du loggar in första gången måste du fylla i en svarsadress, detta är hela din adress med snabela och allt. Testa gärna att mailen går som den ska genom att skicka och ta emot mail till en adress du har sedan gammalt eller via någon som snabbt kan kolla att verkar stämma. (Ibland loggar jag in på ditt konto första gången för att se att det är skapat, då tar jag mig friheten att fylla i detta. Misstänker du att jag gjort fel klickar du på alternativ i listan till vänster. )
Webmail inställningar

3.2.2  Avancerad Användare, eller mer

Du kan även använda ett program som laddar hem eposten till din hårddisk och läsa mailen via det programmet. Typiska program som gör det är Microsoft Outlook (Express), Eudora, Evolution eller min favorit: Mozilla Thunderbird.

Inställningar du behöver är: En liten hjälp som kanske kan vara bra finns här: https://www.scorpiondata.com/webbhotell-komigang-mail.shtml

Tyvärr kan jag inte ge support på frågor om mail som rör annat än webbeposten - det är helt enkelt för svårt och för många möjligheter att göra fel - jag vet knappt själv hur man gör.


3.3  Hur ändrar jag min hemsida?

I samband med att jag skapar din domän får du gärna skicka en bild eller två så lägger jag in dem på din startsida.

Jag kommer även skapa en mapp som heter bilder och en mapp som heter blogg så att du själv kan lägga in bilder och skriva dagbok. För att få in en ny bild lägger du den bara i bilder-mappen. För att utöka din blogg lägger du bara ett nytt inlägg i blogg-mappen.

För att läsa din blogg går du sen till www.minsida.jarrolf.se/blogg och för att titta på dina bilder går du till www.minsida.jarrolf.se/bilder

För att kunna lägga till bilder och blogg-texter måste du överföra filer till din hemsida.


3.3.1  Nybörjare och Användare - att logga in

Det lättaste sättet för en nybörjare att överföra filer mellan din dator och din hemsida är troligen att använda Microsoft Internet Explorer, programmet med ett blått e som logga.

Du startar helt enkelt Explorer som vanligt, som om du var på väg att titta på vilken hemsida som helst. När programmet är igång går du till adress-fältet och skriver ftp://ftp.scorpionshops.com (du kan följa länken om du vill också).

Skriv adressen

Snart kommer en ruta upp där du får fylla i användarnamn och lösenord. (Om denna ruta inte kommer upp och allting bara stannar måste du berätta att du är du genom att välja File – Log in as, eller Fil – Logga in som på svenska ).

Lösenord

När webbhotellet vet att du är du kommer den visa de filer som tillhör ditt konto precis som om det var en vanlig mapp. (Och det är den stora hemligheten - det är en helt vanlig mapp! Enda skillnaden är att man från en dator som är kopplat in i ett stort nätverk kan titta in i en av dina mappar.)

Mapp på internet

De filer som visas på internet ligger mappen som heter dinsida.jarrolf.se - strunta helt enkelt i de andra filerna. Här kan du även se mappen bilder och blogg.

För att lägga till en fil kan du öppna den mapp på din hårddisk som du vill föra filer från. Tryck på den fil du vill kopiera med vänster musknapp och dra i den så den landar där du vill ha den.

kopiera filer


3.3.2  Nybörjare och användare - bloggning

För att lägga till ett inlägg i din blogg kan bu börja med att skriva inlägget i en ordbehandlare eller texteditor. När du sen sparar filen är det viktigt att du väljer Spara som text (.txt) och att du sparar filen med ett smart namn. Det är nämligen så att dina inlägg sorteras efter hur dina filer heter. Mitt tips är därför att du spararinläggen efter datum, så att filerna heter till exempel 20060525.txt (detta är tro det eller ej dessutom internationell standard - precis som meter är bättre än fjärdingsväg är 20060525 bättre än 25/5 -06).

Om du av princip vägrar döpa dina blogginlägg till datum kan du testa att döpa dem till bloggtext001.txt eller något annat som kan sorteras. Tänk på att du inte kan ha två filer som heter samma sak och att å, ä och ö är typiskt dåliga att ha i filnamn. Mellanslag och stora bokstäver kan dessutom ge konstigt beteende.

Om du inte ger filerna efternamnet .txt kommer de inte att synas i din blogg.

När inlägget väl är sparat på din hårddisk är det dags att överföra det till din blogg. Enklast är nu att logga in på ditt konto (se förra avsnittet för en beskrivning på hur man gör) och sen förminska det fönstret till ena halvan av din skärm. Leta nu reda på mappen på din hårddisk som filen är sparad i och förminska det fönstret så de ligger bredvid varandra. Nu kan du enkelt klicka på filen du vill föra över till din blogg, hålla knappen intryckt, dra över till din bloggmapp på webbhotellet och släpp knappen.


3.3.3  Nybörjare och Användare - dina bilder.

Om du vill lägga till en ny bild i ditt galleri är det bra om du först tänker efter på hur stor bilden ska vara. Den storlek jag tycker är bra för bilder på internet är 640x480 pixlar eller maximalt 800x600 pixlar. (Dessa storlekar är gamla standardformat, och finns ofta förinställda i bildbehandlingsprogram).

Värt att tänka på är också vilken kvalitet du vill spara din bild med. Oftast är digitala fotografier sparade i med filändelsen jpg. Detta format är ett exempel på så kallad förstörande komprimering (I princip en mer eller mindre trunkerad Fouriertransform) och man kan ofta välja ett värde mellan 1 och 100 i hur bra kvalitet man ska ha på bilden. Högt värde ger skarpa kontraster och låg grynighet men större filstorlek. Lågt värde ger sunkigare bild, men lägre filstorlek. Mitt tips är att ligga omkring 75. Tänk på att alltid byta namn på bilden om du sparar med låg kvalitet så att dina braiga bilder inte försvinner. En bra tumregel är att en bild kan vara omkring 100-200 kb stor. Använder du bilder som är 1 Mb stora kommer du få plats med nästan fem, bilder. Sparar du dem så de blir omkring 100 kb får du istället plats med omkring 50.

När du nu har lite mindre bilder (både i pixlar och byte räknat) kan det vara bra att ge bilden ett bra namn. Mitt tips är att döpa bilden till det den visar, men ett prefix och ett suffix som gör att den sorteras vettigt, till exempel 20060525_hundar_vid_malaren_04.jpg. Tänk på att försöka undvika å, ä, ö, mellanslag och stora bokstäver - de kommer bara ge dig (eller någon annan) problem. För att göra ett _ håller du inne en shifttangent och trycker på en knapp som brukar sitta nere till höger på tangentbordet - den brukar ha ett minus på sig på ett vanligt svenskt tangentbord.

För att lägga till en bild gör du på samma sätt som för bloggen - fast du lägger bilden i bildermappen istället.


3.3.4  Användare eller Avancerad användare - allmänt

Mitt tips till en mer avancerad användare är att använda en wysiwygeditor eller något annat program och använda funktionen spara som html i den mån den finns.

Ett annat bra tips är att använda minst en webbläsare utöver den du brukar använda för att lära dig hur olika samma kod kan bli i olika program. (Typiskt så använder man MSIE och skaffar Mozilla Firefox som komplement - efter en vecka övergår man till att bara använda Firefox och efter en månad upptäcker man att det är MSIE som har lite skumma "features".) Principen wysiwis gäller i allmänhet inte - ofta inte ens om man använder MSIE på två olika datorer. Min personliga uppfattning är dessutom att varken wysiwyg eller wysiwis är något att sträva efter. Det viktigaste är att det ser bra ut på i både Står man inte ut med det kan man skicka fysiska papper istället.


3.3.5  L337

Använd gärna neato eller w3c's validator redan från start för att få bra standard (*rotflmao*).

3.4  Finns det något bra gratisprogram för att göra en egen hemsida?

Svaret är ja, det finns massor. En som är gratis och som har ett grafiskt interface är NVU. Finns att tanka hem på http://www.nvu.com/download.php (leta efter en windowsflagga och texten "Windows full installer", om du  är windows-användare.) 

Grafiskt Interface

NVU har ett grafiskt interface - man klickar på knappar så händer det saker.

Så här kan det se ut:
Redigera med NVU

För att tanka hem NVU kan du följa denna länk: http://www.nvu.com/download.php

En liten lista över anledningar till att använda NVU framför till exempel Microsoft Frontpage:
Svenska
Men, undrar du nu, finns det inga nackdelar med NVU. Jag ska se om jag kommer på några.

Text-interface

Det kan vara både bra och dåligt med ett grafiskt interface. Jag är extremt van att jobba med textinterface - så för mig passar det bättre att jobba med ett sådant. Jag är dessutom kod-faschist, något som gör att jag får huvudvärk av att veta att min html är ful.

Så här kan det se ut om man jobbar i en texteditor:
TExtinterface

Det kanske är svårt att tro det, men det är samma sida som visas på båda dessa bilderna. Den övre känns troligen lättast att börja med.

Vill du tanka hem Crimson Editor (som programmet ovan heter) kan du följa denna länk: http://www.crimsoneditor.com

Varning

Jag vill varna lite för att använda ett program som Microsoft Word. När man sparar som html från Microsoft Word får man ofta väldigt konstig kod, så ett program som NVU är bättre.

A  Appendix

Nedan finns några appendix - det enda som egentligen spelar någon roll är den etiska policyn. Resten kan du med gott samvete hoppa över.

Sist finns lite php-kod i fall du inte fått din blogg eller bilder-mapp fixad av mig.

A.1  Etisk policy

Jag kommer avkräva mycket god nätikett av alla som har en Jarrolf-sida. Det finns ett par bra grundregler som räcker långt: Ingen porrInget hatInga copyrightbrottinget bajs

Jag kommer vid behov ta bort material som kan anses bryta mot ovanstående eller som på annat sätt kan anses sakna god etik. Vid upprepade problem med vår etiska policy kommer jag avbryta ditt konto.

Om du upptäcker eller misstänker att någon bryter mot vår etiska policy får du gärna:

A.2  Mer eller mindre meningsfulla förkortningar, akronymer och annat


BLOGG
Förminskning av det engelska ordet weblog. I princip är en blogg en ett meddelande system i elektronisk form, att jämföra med allt från en dagbok till en krönika.
FTP
File Transfer Protocol eller filöverföringsprotokoll är ett sätt för datorer att prata med varandra när de överför filer mellan varandra.
HTML
Hypertext Markup Language, eller uppmärkningsspråk för hypertext på svenska. Ett system för att strukturera text.
L337
L337 (eller 1337, med flera varianter) är en förkortning av engelskans Elite till LEET där man dessutom ersatt en del bokstäver med siffror för att vara lite extra hemlig. Till exempel blir ofta E till 3. L337 kan även vara det "språk" som får om man skriver text med siffor, i språket L337 kan man gärna medvetet stava fel på vissa speciella ord. Till exempel blir the teh och own pwn. En mening att lägga på minnet är "ph34r my 1337 sk1115! h4h4h4111", som betyder "Fear my elite skills! Hahaha!!!" eller "Var rädd för mina elitkunskaper! Hahaha!!!" på svenska. Jämför även med tjeckiskans: "strc prst skrz krk".
MSIE
Microsoft Internet Explorer - den i nuläget vanligaste webbläsaren.
PHP
PHP är ett exempel på en rekursiv förkortning, det betyder att förkortningen innehåller sig själv. PHP betyder PHP: Hypertext Preprocessor, eller PHP: hypertext preprocessor på svenska. Det kan betyda att PHP egentligen är en förkorning för PHP: hypertext preprocessor: hypertext preprocessor, och så vidare.
ROTFLMAO
Rolling on the floor,laughing my ass off - jag rullar runt på golvet och skrattar så att mina skinkor lossnar. En lite mildare variant är LOL - laughing out loud, jag skrattar ut högt.
RTFM
Jag Refererar Till den Fina Manualen. (Fast ofta med ett annat f-ord i mitten.)
WYCIWYS
What you cache is what I see, det du cachar är det du ser. En kvarleva från gamla tider, då det gick sakta att tanka hem saker från Internet. Principen är att man lagrar en kopia på alla sidor man tittat på på sin hårddisk. När man sen ska titta på sidan igen eller om nätverksanslutningen upphör tänker din webbläsare "men jag har ju den sidan i minnet - jag behöver inte ladda hem den igen" och så visar den dig det den har i minnet istället. Detta är väl ganska bra, men problem uppstår om man nyligen ändrat en sida och går och tittar på den igen - så ser man inte ändringarna oh blir arg. Lösningen ligger i att man inte tittar på internet utan på sin hårddisk, programmet man tittar med lurar dig som användare. Lösningen ligger i att då och tömma sin webbläsares minne eller trycka på F5 (Uppdatera) när man tittar på en sida som borde ändrats men inte gjort det.
WYSIWIS
What you see is what I see, det du ser är det jag ser. Filosofin bakom statiska filformat som pdf.
WYGIWYG
What you get is what you get, eller what you got is what you get. Gäller till exempel HTML eller textformateringssystemet LATEX- det du får (fick) är det du får.
WYSIWYG
What you see is what you get. Filosofin för Word-dokument, det du ser på skärmen är det du får om du skriver ut. Tyvärr är det inte nödvändigtvis kompatibelt med WYSIWIS.

A.3  PHP-kod för bilder

För att få ett bildarkiv - kopiera den kod som står mellan <? och ?> nedan till en fil som du kallar bilder.php . Den filen kan du sedan lägga i en mapp som heter till exempel bilder som innehåller dina bilder.
<?php

echo '<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN">';
echo "\n";
echo '<head><title>Mina bilder</title></head>';
echo "\n";
echo '<body><h1>Mina bilder</h1>';
echo "\n";
echo "\n";


foreach (glob("*.jpg") as $filename)
{
echo"<p>\n";
echo "$filename<br />\n";
echo "<img src=\"$filename\" alt=\"$filename\" />\n";
echo"</p>\n\n";
}

echo '<a href="http://www.jarrolf.se">Tillbaka till Jarrolf.se</a>';
echo "\n";
echo '</body></html>'

?>

A.4  PHP-kod för blogg

På samma sätt som du kan fixa ditt eget bildalbum med koden ovan kan du fixa en blogg med koden nedan.
<?php

echo '<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN">';
echo "\n";
echo '<head><title>Min blogg</title></head>';
echo "\n";
echo '<body><h1>Min blogg</h1>';
echo "\n";
echo "\n";


foreach (glob("*.txt") as $filename)
{
echo "<h2>$filename</h2><br />\n";
echo "<pre>";
include($filename);
echo "</pre>";
}

echo '<a href="http://www.jarrolf.se">Tillbaka till Jarrolf.se</a>';
echo "\n";
echo '</body></html>'

?>