Webmaster informerar:

Del 2: Redigera ett fotografi

Denna guide kommer lära dig redigera ett fotografi. Du kommer få tips om bra mjukvara och vad man ska tänka på när man publicerar bilder på internet. Resultaten kommer bli något som liknar detta (en förminskad och beskuren bild med regndroppseffekter och dryghetstext):
Per i trollskogen med regn och dryghetstext

Steg 1: Ladda hem IrfanView

Det finns så klart extremt många program som hanterar fotografier. Min favorit, som är enkel och som klarar de flesta filformaten är IrfanView (programmet heter IrfanView för att killen som skrev det heter Irfan). IrfanView är dessutom gratis för vanliga användare (till skillnad från kommersiella användare tror jag). Vill man ha ännu öppnare och mer gratis kan man lära sig gimp (Gimps hemsida och en hjälp till Gimp på svenska) .

IrfanView bor här och du kan tanka hem IrfanView här.

När du tankar hem IrfanView får du troligen frågan vilka filer du vill associera med IrfanView - det betyder i princip vilka filer som ska öppnas med IrfanView om du dubbelklickar på dem. Om du tror att du aldrig kommer använda IrfanView, men vill testa bara för att göra mig glad ska du välja så få som möjligt i den listan.

Steg 2: Öppna bilden i IrfanView

För att öppna en bild i IrfanView klickar du på mappsymbolen och navigerar till den fil du vill titta på.

Tom IrfanView - öppna

I detta exempel kommer jag använda mig av en bild som Anna tog på mig på nationaldagen 2006 i Lugnet i Falun. Vi kan låtsas att detta är originalbilden: 20060606_bild.jpg. Något förminskar ser det ut såhär(klicka för större version):
Inrfan och Per

Steg 3: Beskär bilden

Som du kan se finns det väldigt mycket grönt runt stenen och mig på bilden. Det är ju ganska fint, men lite onödigt. Därför vill man ofta beskära fotografier för att få med själva motivet. För att beskära i IrfanView väljer du Edit -- Create custom crop selection (se bild).
Beskär bild med IrfanView
När du väljer det får du följande dialogruta:
IrfanView - dialogruta
Till att börja med kan du välja till exempel 640x480 pixlar och sen trycka Apply to image. Du kan flytta omkring markeringen genom att hålla in höger knapp på den och röra musen. För att klippa ut detta och spara det markerade, välj Edit -- Crop Selection (Ctrl + Y):
Klipp ut det markerade
Det ser nu ut något liknande detta på din skärm:
Beskuren version av bilden.

Steg 4: Förminska bilden

Nu när vi nästan bara har motiv på bilden är det dags att göra bilden så stor som är lagom till internet - det vill säga ganska liten. I vanliga fall brukar 640x480 pixlar vara precis lagom. Men för att visa principen kommer jag att förminska till 400x300 pixlar.

Välj Image -- Resize/Resample... (Ctrl+R)
Förminska bilden
Och fyll i 400x300 i dialogen som kommer:
Förminska dialog
Så får du något liknande detta:
Bild på Per med 400 pixlars bredd.

Steg 6: Spara filen med annat namn

Dags att spara - tänk på att spara filen med ett annat namn så du inte förstör din originalbild - detta gör du genom att välja File -- Save as... (S). I dialogen som sedan kommer väljer du ett bra ställe att spara filen på och ett bra filnamn.
Spara som
Exempel på bra filnamn:

Exempel på halvbra filnamn

Undvik:

Steg 6: Lägg till effekt (avancerat)

Det finns vissa effekter man kan lägga till bilder med IrfanView. Till exempel kan man få illusionen av regn. Välj Image -- Effects -- Rain Drops:
Lägg till effect - regndroppar
Resultatet blir något som liknar detta (vart dropparna hamnar är slumpmässigt - jag testade ett par gånger till jag fick droppar som inte täckte ansiktet):
Det regnar på Per i Trollskogen.

Fler effekter hittar du i Image -- Effects -- Effects Browser.

Steg 7: Lägg till dryghetstext (avancerat)

Om du vill ha en text längs ner som kanske ger en upphovsrättslig instruktion, eller reklam för vart sidan kommer ifrån kan du välja File -- Batch Conversion/Rename... (B).
infoga dryghetstext

Funktionen är egentligen till för att ta omgångar med bilder - men det går lika bra att göra på bara en bild.

Välj den/de bilder du vill ha genom att dra från högra rutan till den vänstra. Klicka på knappen Use this directory as output, om du vill stoppa resultatbilden i samma mapp.
Infoga Dryghetstext
Klicka i Use advanced options och sedan Set advanced options. I nästa dialogruta kryssar du i rutan Add overlay text, skriv den text du vill ha, och klicka ok.
Infoga dryghetstext
Välj till slut ett nytt filnamn nere till höger och klicka sen Start (uppe i mitten). Resultatet blir något som liknar detta:
Per i trollskogen med regn och dryghetstext.

Sammanfattning

Du har nu sett hur man med ett gratis program kan beskära och förminska bilder. Dessa två funktioner är otroligt viktiga. Förminskningen för att bilderna ska ta upp liten plats på din hemsida (du har bara 5 Mb att röra dig med). Som jämförelse kan jag nämna att resultatbilden av de ovanstående operationerna resulterade i en bild som tar 39,4 kb minne. Originalbilden tar 1,73 Mb, det vill säga ungefär 40 gånger så mycket plats på hårddisken. Man kan fråga sig om en så stor bild verkligen är värd 40 mindre bilder? Jag tycker inte det - speciellt inte om det bara är en hemsida.

Att beskära bilden är viktigt om man ska förminska bilden - man vill ju att motivet ska synas och inte en massa bakgrund.

Utöver detta har du fått se hur man kan lägga till effekter och dryghetstexter på bilden - något man nästan aldrig använder, men som kan vara bra att ha sett.

/Per Erik Strandberg
2006juni07

- tillbaka till familjen Jarrolf
- tillbaka till Webmaster Informerar