Webmaster informerar:

Del 1: Fixa ett konto

Hur startar man ett konto?

För att få ett konto under jarrolf.se ställer jag som krav att du på något sätt tillhör familjen Jarrolf. Till exempel genom att du heter eller har hetat Jarrolf, eller har en förälder eller mor- eller farförälder som heter eller har hetat Jarrolf. In-gifta, in-samboade eller in-och-ut-gifta till en som tillhör familjen Jarrolf räknas också med. Det går även bra att starta konton i sitt husdjurs namn.

Om du vill ha ett konto hos jarrolf.se kan du skicka ett mail till mig och be om ett lite snällt så fixar jag det. Det kan ta upp till en dag för ett konto att bli aktivt och dessutom så läser kanske inte ditt mail på en gång så räkna med att det tar ett par dagar.

När jag har startat ett konto åt dig kommer du få...
Användarnamn
Ditt användarnamn är till exempel förnamn+efternamn, eller om du har ett ovanligt förnamn, (som Sippi till exempel) bara ditt förnamn. Även konstiga varianter kan förekomma, men jag försöker ge alla användare "normala" namn och inga konstigheter.

Lösenord
Ditt lösenord behövs för att logga in och läsa din epost och för att komma åt att ändra din sida. Av säkerhetsskäl skriver jag aldrig ditt lösenord i klartext i ett mail (ha gärna för vana att inte göra det själv heller så blir det svårare för hackare att komma åt din sida och din epost). I mailet jag skickar till dig försöker jag med ord berätta för dig vad lösenordet är. Exempel: om du har kaf2359 som lösenord kanske jag skriver "de tre första bokstäverna i ordet kaffe följt av klockslaget en minut i midnatt".

Epostadress
Din epostadress försöker jag göra kort och snygg, till exempel per@jarrolf.se.

Underdomän
En underdomän är det som blir till exempel www.dinsida.jarrolf.se . Jag försöker använda samma namn som du har som epostadress så att det blir enhetligt och lätt att komma ihåg.

Diskutrymme
Som startinställning får du 5 MB diskutrymme). Detta räcker gott och väl till ett basbehov om man tänker på att inte lägga ut för stora bilder. (Du kan få in hela gamla och nya testamentet i rå text om du är road av det och ändå ha 0.6 MB kvar.) Är det så att du använder din www.minsida.jarrolf.se till något trevligt och behöver mer plats borde jag kunna fixa en hel del. Behöver du väldigt mycket mer plats kan vi hjälpas åt att betala för hårddiskutrymmet. Vad som händer om man överskrider gränsen för sitt diskutrymme vet jag inte - troligen raderas de filer som lagts till senast eller så får man inte skriva dit över huvud taget.

Om jag glömmer bort mitt lösenord?

Om du tappar bort ditt lösenord och vi båda har raderat mailet där lösenordet stod är det enda jag kan göra att radera ditt konto och starta om ett nytt med samma namn. Alla filer och all mail försvinner på kuppen.

Ett tips är att göra backuper på viktiga filer du har ute på internet på ett systematiskt sätt och skriva ut viktiga mail rent fysiskt. Det går även att ladda hem mail till din hårddisk.

En parentes

Det är kanske inte självklart, men användarnamn, epostadress och underdomän är tre olika saker. Till exempel skulle du kunna ha per9000 som användarnamn, l33th4xx0r@jarrolf.se som epostadress och www.per.jarrolf.se som hemsida. Däremot försöker jag se till att du har samma namn i alla tre fallen. (Dessutom kan man i teori ha flera epostadresser och underdomäner kopplat till ett användarnamn.)

En parentes till

Under perioden 2005-2006 betalade jag strax över en tusenlapp för en domän med 5 MB tillhörande diskutrymme. Att jag betalar mindre nu beror på att jag hittade ett väldigt bra webbhotell och att det är en extrem inflation på hårddiskutrymme.

För dig med L337-kunskaper

Tyvärr krävs det oproportionellt mycket datakunskap för att kunna byta lösenord till ditt konto.

Det enda sättet är att ssh'a in på ditt konto via shell.scorpionshops.com och köra kommandot passwd. Om du inte kör Linux kan ett tips kan vara att tanka hem cygwin eller Putty för att kunna ssh'a på ett vettigt sätt, kör man passwd för support.

Dessutom tar det ett tag innan ändringen av lösenordet slår igenom.

/Per Erik Strandberg
2006juni07

- tillbaka till familjen Jarrolf
- tillbaka till Webmaster Informerar